Facebook RSS Kanał YouTube

GRECKIE SMAKI

Choć lato powoli odchodzi, a za oknem pojawia się nowy gość, zawsze możemy poprawić sobie humor wakacyjnymi wspomnieniami - może dzisiaj Grecja i jej smaki? Proponuję dwa ciasta :)

 

CIASTO ORZECHOWE - "Karidopita me simigdali"

  • 1 ½  szklanki maki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanka kaszy manny
  • 5 jajek
  • 250 g drobno pokruszonych orzechów ( dowolnych), jeżeli zmielimy migdały będzie ciasto migdałowe - "amigdalopita"
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jajka z cukrem ubijamy mikserem na pulchną masę i stopniowo dodajemy roztopione masło, kaszę mannę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy z orzechami. Płaska formę smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią masę i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do średnio gorącego piekarnika na około 40 min. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.

 

Przygotowujemy syrop:

  • 2 szklanki cukru
  • 4 szklanki wody
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • Szczypta mielonego cynamonu

Zagotowujemy wodę z cukrem, skórką z pomarańczy i cynamonem. Trzymamy na ogniu 15-20 minut. Wyjmujemy skórkę, po czym wrzącym syropem zalewamy zimne ciasto. Aby syrop dobrze wsiąkał w ciasto dobrze jest je ponakłuwać. Syrop powinien cały wsiąknąć w ciasto, które ma być o konsystencji bardzo wilgotnej. Formę z ciastem przykrywamy ściereczką, uważając aby nie dotykała ciasta i przykrywamy na wierzchu tacą. Podajemy gdy ciasto wystygnie i wchłonie syrop.

 

 

CIASTO Z MARCHEWKĄ - "Karot keik"

  • 2½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka dobrego oleju ( ja używam ryżowego)
  • 1 szklanka startej drobno marchwi
  • 5 łyżek likieru pomarańczowego lub brandy
  • Drobno pokrojona skórka z 1 pomarańczy

 

Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę i wlewamy po trochę olej, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę pomarańczową, likier i startą marchew. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smarujemy olejem długą formę keksową lub dużą prostokątną, posypujemy bułką tartą i wykładamy masę. Forma powinna być wypełniona tylko do ¾ wysokości, ponieważ ciasto rośnie podczas pieczenia. Wstawiamy do średnio gorącego piekarnika na około 45 minut. Ciasto można polać lukrem ( utrzeć cukier puder z odrobiną soku z cytryny).

 

Wiola :)

 

Piśmiennictwo:

Lidia Milewska „ Greckie smaki”

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...