Facebook RSS Kanał YouTube

ZUPA Z SOCZEWICY

Soczewica jest trochę zapomnianym składnikiem pożywienia. Przypomniałam sobie o niej przeszukując spiżarkę w poszukiwaniu pomysłu na zupę. Jak zwykle najpierw gotuję eksperymentując, a później "przerabiam" to w przepis.

 

Do przygotowania zupy potrzebujemy:

  • 3-4 l wywaru warzywnego
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 szklanki soczewicy żółtej lub czerwonej
  • 1/2 szklanki soczewicy czarnej
  • 1 łyżeczkę kurkumy
  • 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego
  • 1 łyżkę sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej, bądź jaglanej
  • 2-3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku

 

Gotujemy soczewicę dwie odmiany razem  w osolonej wodzie tak długo, aż się rozgotuje soczewica żołtą - na papkę. Dodajemy ugotowaną soczewicę do wywaru warzywnego. Kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy ziemniaki do miękkości. Na koniec wrzucamy do wywaru pozostałe składniki. Gotujemy, aż zupa zgęstnieje.

 

Mam nadzieje że o niczym nie zapomniałam - Wiola :)

 

Poniżej kilka cennych informacji o soczewicy

SOCZEWICA JADALNA

Wartości odżywcze na 100 g produktu

Składniki pokarmowe

Witaminy

Składniki mineralne

woda

11,2 g

witamina A

25 mg

magnez

100 mg

energia

330 kcal

witamina B1

0,5 mg

fosfor

450 mg

błonnik

10,7 g

witamina B2

0,2 mg

żelazo

9 mg

białko

28 g

witamina B6

0,5 mg

sód

10 mg

tłuszcze

1,2 g

witamina C

6,2 mg

wapń

50 mg

węglowodany

57 g

witamina PP

2,6 mg

potas

900 mg

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...