Facebook RSS Kanał YouTube

PATISONY NA DWA SPOSOBY

Zupełnie niespodziewanie stałam się posiadaczką całej torby małych patisonów.  Zastanawiałam się jak je przyrządzić. Do tej pory jadłam tylko maleńkie patisony ze słoiczka i to chyba raz w życiu. A tu takie piękne okazy dostałam, to trzeba coś z nich zrobić.

 

Pomyślałam, popatrzyłam w kilka moich książek  i zdecydowałam się zrobić je tak jak bardzo często robię inne warzywa czyli na patelni z pachnącym czosnkiem i soczystymi, czerwonymi pomidorami. Takie warzywa doskonale pasują do makaronu lub ryżu. Pozostałą część postanowiłam zamarynować, tak jak marynuje ogórki i paprykę.

 

1. PATISONY Z CZOSNKIEM I POMIDORAMI

  • 4-5 małych patisononów
  • 1-2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • oliwa extra vergine
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 3 średnie pomidory obrane ze skórki - pokrojone
  • garść drobno posiekanej bazylii

 

Patisony umyć, obrać, (usunąć gniazda nasienne jeżeli są to duże patisony)  i pokroić w kostkę. Na dużej patelni podsmażyć na oliwie posiekany czosnek do złotego koloru. Dodać patisony, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dobrze wymieszać i przykryć patelnię. Podsmażać na średnio małym ogniu przez 15 minut. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem jeszcze przez 10 minut na średnim ogniu.

 

Na ostatnie 5 minut zdjąć pokrywkę i dodać bazylię. Podawać gorące jako sos do krótkiego makaronu (penne, fusilli, conchiglie), do ryżu basmati pomieszanego z dzikim lub jako dodatek do pieczonych lub smażonych ryb.

 

Smacznego :)

 

 

2. PATISONY MARYNOWANE (20 minut + 20 minut pasteryzowania)

 

  • małe patisony
  • cebula
  • marchewka
  • ziele angielskie
  • biała gorczyca
  • liście laurowe
  • papryczka ostra
  • ocet spirytusowy, 10 %, cukier, sól

 

Umyte, surowe, jak najmniejsze patisony władać do wyparzonych słoików. Do każdego dodać po killka plasterków obranej ze skórki marchewki oraz pokrojonej w piórka cebuli, a także po 2 -3 ziarna  ziela agielskiego, kilka ziaren gorczycy i po listku laurowym oraz kawałek ostrej papryczki.


Przygotować zalewę: 5 porcji wrzącej wody wymieszać z 1 porcją octu, dodać 1 porcję cukru oraz sól do smaku. Zalać nią patisony i dokładnie, mocno zakręcić, wycierając wcześniej gwint słoika. Pasteryzować w piekarniku nagrzanym do ok. 100 stopni przez ok. 20 minut. Następnie pozostawić do góry dnem do ostygnięcia.

 

Można również dodać po gałązce kopru oraz po kawałku czosnku.

 

Smacznego :)

 

 

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...