Facebook RSS Kanał YouTube

GOŁĄBKI BEZ MIĘSA

Uwielbiam gołąbki, pamiętam ich smak, lecz od ponad 10-u lat nie jem mięsa. Z pomocą przyszła Wiola. Przygotowała dla mnie gołabki makrobiotyczne, aż w DWÓCH odsłonach! Pycha!

 

GOŁĄBKI Z KASZY JĘCZMIENNEJ I SOCZEWICY

  • 4-6 dużych liści kapusty
  • pół szklanki zielonej soczewicy
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej
  • średni por
  • średnia cebula
  • łyżeczka suszonego lub świeżego posiekanego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanki bulionu warzywnego
  • sos sojowy  lub sól  i pieprz

 

Liście kapusty wrzucamy na kilka minut do wrzątku. Gdy ostygną, odcinamy grube nerwy. 
Soczewicę płuczemy, wkładamy do garnka, dolewamy półtorej szklanki zimnej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20-30 min. Odcedzamy.

 

Obieramy cebulę i drobno siekamy. Myjemy pora, odcinamy końcówkę z korzonkami i liście. Kroimy w cienkie plasterki. Przesmażamy na rozgrzanej oliwie cebulę i pora. Dokładamy do soczewicy. 
Płuczemy kaszę, wlewamy półtorej szklanki wrzątku, gotujemy 20-25 min na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowaną dodajemy do pozostałych składników farszu. Wsypujemy tymianek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość porządnie mieszamy.


Farsz układamy na liściach kapusty i zwijamy je w zgrabne pakieciki. Układamy gołąbki w szerokim rondlu. Zalewamy bulionem. Dusimy na małym ogniu przez 30-40 min (kapusta musi być całkiem miękka)

 

 

GOŁĄBKI Z KASZY GRYCZANEJ I PIECZAREK

  • młoda kapusta
  • kasza gryczana (ja używam niepalonej)
  • pieczarki
  • cebula
  • oliwa, pieprz, sos sojowy tamari
  • szklanka bulionu warzywnego

 

Liście kapusty wrzucamy na kilka minut do wrzątku tak aby trochę zmiękły. Gdy ostygną, odcinamy grube nerwy. Szklankę kaszy gryczanej gotujemy w 2 szklankach wody przez ok. 30 min. Oddzielamy liście z kapusty. Następnie podgotowujemy liście we wrzątku albo na parze, aż staną się miękkie. 

 

W tym czasie przygotowujemy pieczarki: myjemy je i kroimy w małe kawałki. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub dobry nierafinowany olej i podsmażamy na nim cebulę. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem, aż zbrązowieją i puszczą wodę. Wodę od pieczarek odlewamy do jakiegoś naczynia (będzie potrzebna do sosu), zawartość patelni przekładamy do rondelka i wsypujemy 2 łyżki mąki z pełnoziarnistego ryżu. Dokładnie mieszamy, żeby pieczarki i cebula połączyły się z mąką (rondel trzymamy na małym ogniu). Następnie doprawiamy je sosem tamari i świeżo zmielonym pieprzem i łączymy z kaszą gryczaną - kasza powinna być sucha, pozbawiona wody.

 

Farsz nakładamy na odsączone z wody liście kapusty, które zawijamy w kieszonki lub w rulon. Układamy gołąbki w szerokim rondlu. Zalewamy bulionem. Dusimy na małym ogniu przez 30-40 min (kapusta musi być całkiem miekka)

 

SOS POMIDOROWY

  • 1 szklanka bulionu
  • przecier pomidorowy
  •  mąka z pełnoziarnistego ryżu
  • sól i pieprz oraz zioła wg uznania

 

W małym rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, po czym wsypujemy 2-3 łyżki mąki z pełnoziarnistego ryżu i energicznie mieszamy, aż składniki połączą się i uzyskamy zasmażkę. 

 

W szklance bulionu ( lub używamy  odlanego sosu z duszenia pieczarek) , rozrabiamy przecier pomidorowy (ilość według uznania). Dodajemy zioła (np. tymianek, majeranek, bazylię, zioła prowansalskie), szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Wlewamy powoli do rondelka z zasmażką i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Gołąbki polewamy sosem.

 

Smacznego :)

 

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...