Facebook RSS Kanał YouTube

POLSKO-WŁOSKIE SMAKI :)

Lubię eksperymentować z kuchnią włoską i polską. Wyszedł z tego niezły bigos z … polentą.

BIGOS:

  • 2 małe główki kapusty bez ciemnozielonych liści
  • 2 posiekane cebule
  • 2-3 pomidory obrane ze skórki ( lub pół puszki pokrojonych pomidorów)
  • 150 g pieczarek
  • trochę masła do przysmażenia
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • listek bobkowy
  • ziele angielskie
  • lubczyk
  • pietruszka

 

Kapustę pokroić w szersze kawałki, włożyć do garnka, podlać około 100 ml wody, posolić, dodać listek bobkowy i ziele angielskie i gotować. W tym samym czasie pokrojoną cebulę udusić na maśle, miękką wrzucić do kapusty. Na patelnię po smażeniu cebuli wrzucić pokrojone drobno pieczarki. Posolić i popieprzyć, podsmażone dodać do kapusty. Teraz dodać wyciśnięty czosnek, a na koniec pokrojone w kostkę pomidory i koperek oraz pozostałą zieleninę. Przyprawić do smaku , gotować jeszcze 3 do 5 minut.

POLENTA:

  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 2 szklanki wody
  • sól
  • łyżeczka masła

 

Do gotującej osolonej wody wrzuć kaszę, dodaj masło i gotuj ma małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Wyśmienicie smakuje okraszona przysmażoną na maśle cebulką.

Bigos smakuje równie dobrze z młodymi ziemniaczkami z koperkiem lub z makaronem.

 

Smacznego życzę Wiola :)

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...