Facebook RSS Kanał YouTube

ZUPA MINESTRONE (PO MOJEMU)

No nareszcie zrobiło się ciepło, więc odzyskałam nastrój i chęć na włoskie smaki. Według mnie kuchnia śródziemnomorska jest bardzo zdrowa dlatego latem często gotuję inspirując się południowymi smakami. Do przygotowania zupu potrzebujemy:

  • 1,5 l zagotowanej wody
  • 100 g suchej fasoli białej lub czerwonej
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 seler naciowy
  • 2 ziemniaki
  • 2 małe cukinie
  • po 100 g kapusty włoskiej, fasolki zielonej i groszku
  • 4 mięsiste pomidory
  • pęczek pietruszki i pęczek bazylii
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • 100 g ryżu
  • sól pieprz 
  • 50 g parmezanu

 

Suchą fasolę namoczyć na noc , na drugi dzień ugotować w osolonej wodzie. Warzywa drobno pokroić, zioła posiekać. Rozgrzać klarowane masło w dużym garnku, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, poddusić. Dodać warzywa i zioła. Mieszając dusić ok. 10 minut. dolać 1,5 litra zagotowanej w czajniku wody i gotować około 1 godziny na słabym ogniu. Wsypać ryż, gotować zupę ok 15 min. Doprawić solą i pieprzem. podawać posypaną tartym parmezanem.

To wersja klasyczna. Ja ja modyfikuję w zależności od tego co własnie wyrosło w ogródku.

 

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...