Facebook RSS Kanał YouTube

POMIDOROWO-PAPRYKOWA NA ROZGRZEWKĘ

W chłodne dni można rozgrzewać się na różne sposoby: poćwiczyć lub ... zjeść zupę.            Ja wybieram to drugie, aby mieć siłę na to pierwsze :)

 

  • 4 l wywaru warzywnego
  • 4-5 marchewek
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 papryki żółtej
  • 1 lub 1/2 papryki ostrej surowej lub 0,5 łyżeczki sypkiej papryki ostrej
  • 1 przecier pomidorowy ok. 0,5 l + 0,5 l pomidorów krojonych 
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • czosnek
  • sól ziołowa
  • pieprz ziołowy
  • sól

 

Warzywa kroimy w kostke i dodajemy do wywaru warzywnego dajemy przyprawy, solimy do smaku - gotujemy. Kiedy marchewka zmięknie dodajemy ryż i gotujemy do miękkości. Zupa musi być zawiesista , kwaskowata i ostra. Gdy nie ma odpowiednio gęstej konsystencji wystarczy dodać pomidorów. Podajemy zupę posypaną natką pietruszki. 

Naprawdę rozgrzewa - Wiola :)

 

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...