Facebook RSS Kanał YouTube

ZUPA Z DYNII NA OSTRO!

 

Mdły smak dyni ożywiam dodatkiem papryczki chilli. Zupa nabiera wyrazistości i dodatkowo rozgrzewa w chłodne zimowe dni.

 

Do przygotowania mojej zupy potrzebujemy:

 

  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 kg dyni
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • garść pestek dyni
  • 2-3 łyżki oleju z pestek dyni

 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Ziemniaki, dynię, marchew, pietruszkę, seler obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka razem z cebulą, zalać wodą (tylko tyle by warzywa były przykryte). Dodać przyprawy i gotować ok 25 min, aż warzywa będą miękkie. Wyłowić ziele angielskie i liść laurowy, zupę zmiksować na gładki krem, finalnie doprawić do smaku.

 

Zupę podawać polaną odrobina oleju dyniowego i posypaną pestkami, lub z grzankami ziołowymi lub posypana płatkami z migdałów.

 

Smacznego Wiola :)

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...