Facebook RSS Kanał YouTube

MOC KAPUSTY

Najbardziej powszechnie uprawiana w Polsce jest kapusta głowiasta biała i trochę mniej – czerwona. Za roślinę leczniczą uważana jest od najdawniejszych czasów.  Starożytni rzymscy lekarze leczyli kapustą choroby płuc, wątroby, stawów oraz wrzody i uważali ją za środek przeciw zamroczeniu alkoholowemu.

 

 

Rosyjskie lecznictwo ludowe zalecało kapustę w przypadkach zaburzeń trawienia, chorób wątroby i śledziony, stanów zapalnych skóry, egzem, oparzeń, stłuczeń, ran i wrzodów oraz na kaca. Liście ugotowane w mleku i zmieszane z otrębami przykładano do chorych miejsc przy skazie limfatycznej i mokrej egzemie.
 

Wartości leczących ma wiele, zawiera bowiem witaminę U, działającą przeciwwrzodowo, toteż sok ze świeżej kapusty jest świetnym środkiem gojącym przy owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy. Stosowany jest także przy nieżycie żołądka z niedokwasnością, przy chorobach dróg oddechowych i strun głosowych, zapaleniach pęcherzyka żółciowego, cukrzycy, niestrawności, kurczowym i wrzodziejącym zapaleniu okrężnicy oraz atonii jelit. W Rosji wyprodukowano nawet suchy sok z kapusty, preparat otrzymywany w suszarni rozpyłowej.


Sok z kapusty kiszonej zaleca się przy schorzeniach sercowo-naczyniowych, bo zawarte w nim sole potasu wzmagają wydalanie płynów z organizmu i poprawiają pracę serca. Pomaga też w schorzeniach żołądkowo-jelitowych oraz jako środek wpływający dodatnio na pałeczkę okrężnicy. Sok ten znamy jako napój witaminowy i ogólnie wzmacniający, poprawiający apetyt i trawienie przy chorobach wątroby, śledziony, pęcherzyka żółciowego, zaparciach i żylakach odbytu. Rozcieńczony z wodą jest dobry do płukania jamy ustnej i gardła, działa też wzmacniająco w przypadku rozpulchnienia dziąseł. Osłodzony – przy kaszlu i chrypce, z miodem – przy zapaleniu dróg oddechowych.
 

Okłady ze świeżej, zmiażdżonej kapusty pomagają na wszelkiego rodzaju gorące obrzęki, toteż są dobre tak przy zapaleniach stawów, jak i przy zwichnięciach. Ropiejące rany, oparzenia, mokre egzemy leczy się miazgą z liści kapusty połączoną z białkiem jajek, gdyż fitocydy kapusty działają bakteriobójczo. Zabijają też gronkowce złociste, a nawet prątki gruźlicy - o jej cudownych właściwościach pisze pani Wiesława Kwiatkowska - poradnia.pl

 

Skoro jest tak zdrowa, podzielę sie moimi dwoma sprawdzonymi przepisami na dania z kapusty:

 

DUSZONA KAPUSTA Z GRZYBAMI  - prosta i szybka w przygotowaniu i przepyszna

  • główka kapusty
  • kilka suszonych grzybów i/lub trochę pieczarek
  • cebula
  • łyżka masła (niekoniecznie)
  • ocet jabłkowy lub pomidor bez skórki
  • przyprawy
  • sól

Moczymy grzyby. Cebulę kroimy i wrzucamy do garnka razem z masłem, podsmażamy. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do podduszonej cebuli. Dusimy wszystko razem. Kiedy kapusta zmięknie dorzucamy pokrojone grzyby razem z wodą, w której się moczyły, dodajemy około łyżki octu lub pokrojonego w kostkę pomidora bez skórki, solimy i dodajemy jeszcze przyprawy, które lubimy. Ja dodaję tylko pieprz. Trzymamy na małym do czasu, aż będzie lekko chrupiąca, a nie uduszona na papkę :)

 

 

BIGOS BEZ MIĘSA – trzeba poświęcić mu trochę więcej uwagi i czasu, ale efekt wynagrodzi nasze starania.

  • 1-1,5 kg kapusty kiszonej ( niezbyt kwaśniej)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • garść suszonych grzybów
  • słoiczek pomidorów suszonych z zalewie
  • kilka suszonych śliwek
  • kilka suszonych moreli
  • cała masa przypraw: 5 listków laurowych, łyżeczka ziela angielskiego, łyżeczka suszonych owoców jałowca, łyżka mielonego kminku, łyżeczka suszonego tymianku, łyżka słodkiej papryki, kilka goździków, łyżeczka pieprzu, sól
  • dodatkowo około 0,5 szklanki różowego octu winnego lub balsamico lub około 250 ml czerwonego wytrawnego wina może być więcej

 

Kapustę kiszoną można wypłukać, jeśli jest mocno kwaśna. Kroimy ją i wrzucamy do garnka  Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy. Na patelni podsmażamy na tłuszczu cebulę, aż się zeszkli, a następnie dodajemy odcedzone grzybki. Dorzucamy je również do garnka z kapustą. Morele, suszone pomidory  i śliwki można pokroić na mniejsze kawałki. Oczywiście lądują w garnku wraz ze wszystkimi przyprawami i zalewą z pomidorów. Całość dusimy minimum półtorej godziny, a następnie dodajemy octu lub wino.

 

Kolejne podgrzewanie i odsmażanie bardzo służy bigosowi. Świeży bigos zdecydowanie nie smakuje dobrze. Najlepiej zrobić go chociaż jeden dzień przed jedzeniem i w tym samym dniu znów wstawić go na pół godziny na palnik i przesmażyć.

 

życzę smacznego Wiola

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...