Facebook RSS Kanał YouTube

KONFITURA MELONOWA

Kupiłam melona miodowego, pachniał pięknie tylko po obraniu okazało się, że jest jeszcze TWARDY. I co tu robić, przecież nie wyrzucę, a że zawsze przed startem jem konfitury, to teraz będę miała własne :) Takie jak lubię z kawałkami chrupiących owoców.

Nawet nie wiedziałam, że to takie proste – o to przepis:

 

  • 1 melon miodowy
  • 1 pomarańcza
  • ½ cytryny
  • ½  szklanki cukru brązowego
  • kawałek laski cynamonu
  • 1 opakowanie „Konfitur-Fix” z Diamant

 

Melona i pomarańczę obieram, kroję w kostkę, dodaję cukier i wyciskam sok z cytryny, podlewam też odrobiną wody, aby owoce nie przywierały do dna garnka. Wszystko duszę przez około 30 minut, wyjmuję cynamon i  na koniec dodaję fix. Dokładnie mieszam i doprowadzam do wrzenia. Trzymam jeszcze na małym ogniu przez 3 minuty i gorące konfitury natychmiast przekładam do słoików typu twist-off.  Szczelnie je zamykam.

 

Mój melon był twardy dlatego musiałam go „zmiękczyć”, jeśli jest miękki można pominąć czas duszenia. Owoce będą chrupkie.

 

 

Smacznego:)

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...