Facebook RSS Kanał YouTube

RISOTTO SZPARAGOWE

Szparagowe zielone szaleństwo prawie już za nami – szkoda. Wykwintne risotto będzie doskonałym zwieńczeniem sezonu. Przepis dla 2 osób:

 

  • ½ opakowania szparagów zielonych
  • 2 pomidory
  • ½ owocu granatu
  • ½ szklanki ryżu okrągłego
  • 1 ½ szklanki wody
  • ½  łyżeczki kurkumy, sól, pieprz
  • olej do smażenia


Ryż zalewam wodą, dodaję kurkumy, soli i gotuję do odparowania wody. W tym czasie kroję szparagi na około 2 cm kawałki, podsmażam na oleju wraz z pomidorami obranymi ze skórki i pokrojonymi w grubą kostkę. Doprawiam pieprzem i solą. Gotowy ugotowany ryż płuczę w ciepłej wodzie (na durszlaku) i mieszam z warzywami. Szparagi powinny być al dente. Na koniec dodaję wyłuskane  grona granatu.

Szparagi mogą być łykowate, aby tego uniknąć podczas krojenia odrzucam kawałki, które trudno kroić. Najbardziej wartościowe są te części warzywa, które możemy z łatwością przekroić. Co do soli, ja preferuję himalajską różową – podkreśla smak potrawy. Natomiast ryż wybieram okrągły do potraw włoskich – nie klei się i czas obróbki jest bardzo szybki.


SZPARAGI

Bomba witaminowa, bo oprócz witaminy K i kwasu foliowego znajdziemy w nich witaminy B, B2,B6, C i składniki mineralne – magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo. Zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych i mają działania bakteriobójcze, wpływają pobudzająco i regulująco na układ trawienny.

 

Uznawane są też jako afrodyzjak – dlatego porcja dla 2 osób :)

Smacznego :)

 

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...