Facebook RSS Kanał YouTube

CHŁODNIK Z OGÓRKÓW

Upał, a na upał najlepsza „zimna” zupa. Ogórek i spółka będzie doskonały. Ugasi pragnienie i nasyci.

 

Nie wiem czy wiecie, lecz RZODKIEWKA dostarcza  witaminy: B6, C, K oraz sól kwasu foliowego i minerałów:  cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Sporo tego w takiej małej czerwonej kuleczce. KOPER natomiast poprawia trawienie i wpływa na lepsze przyswajanie pokarmów, dostarcza witaminy C i beta-karoten. Na koniec król dzisiejszego dania ZIELONY OGÓREK też ma się czym pochwalić – witaminy: A, B6, K oraz minerały: fosfor, magnez, potas i wapń. Po tej porcji wiedzy z czystym sumieniem podaję przepis:

 
  • 1 ogórek szklarniowy – 25-30 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 jogurt typ grecki - 400ml
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

 

Wszystkie składniki, oprócz jogurtu myjemy. Do blendera wkładamy ogórek obrany ze skórki i pokrojony w mniejsze kawałki, rzodkiewkę oraz czosnek. Wszystko miksujemy, ale nie na miazgę. Dodajemy jogurt, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekany koperek. Wszystko delikatnie mieszamy i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki. Chłodnik z ogórków jest idealny na posiłek po upalnym treningu! Białko + witaminy + minerały. Lubię biegać :)

 

Smacznego :)

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...