Facebook RSS Kanał YouTube

TARTA Z KURKAMI - od MAGDY

Szaleństwo kurkowe trwa! A ja zapraszam do ich spróbowania w niecodziennych odsłonach. Dziś tarta z kurkami na cieście francuskim.

Jest odzwierciedleniem zasady hołubionej przez Coco Chanel: "Mniej znaczy więcej", która nie tylko doskonale sprawdza się w modzie, ale i w kuchni. To taka moja szybka opcja, idealna na każdą okazję - w pracy skutecznie zaspokoi głód, swym smakiem i bezpretensjonalnością wprawi w zachwyt domowników na letnim obiedzie, znakomicie odnajdzie się w piknikowym koszyku w towarzystwie pysznych, świeżych owoców i kompotu w termosie. Żeby wyszła jak należy, nie potrzeba wiele. Gotowe ciasto francuskie, z oliwkami czarnymi, serem kozim i camembertem oraz orzechami włoskimi. Wreszcie w roli głównej kurki (zamiast tych można użyć innych grzybów leśnych) - smażone na maśle - to ono wydobywa i podkreśla ich smak. Polecam, póki sezon kurkowy trwa...

Składniki na 28-centymetrową tartę:

  • 225 g mrożonego ciasta francuskiego,
  • 300 - 400 g kurek,
  • 2 duże łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 150 g sera (ja użyłam na pół pleśniowy z camembertem, może być też każdy inny),
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 1/4 szklanki tartego gran padano,
  • pół szklanki orzechów włoskich lekko zrumienionych.


1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować formę na tartę o średnicy 28 cm oraz mniejszą tortownicę np. o średnicy 25 cm, którą będzie trzeba dociążać ciasto podczas podpiekania spodu


2. Ciasto francuskie wyjąć z zamrażarki i odłożyć na 15 minut aby trochę zmiękło. Złączyć kawałki jeszcze zimnego ciasta w jedną kulę i podsypując mąką rozwałkować je na okrągły placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy.


3.Na ciasto w formie położyć mniejszą formę (dzięki nim ciasto nadmiernie nie urośnie). Wstawić formę do piekarnika i piec przez 18 - 20 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.


4. Kurki opłukać, osuszyć, większe pokroić na kawałki. Na dużej patelni roztopić masło i dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki, chwilkę podsmażyć, dodać kurki i dusić na małym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odstawić z ognia.


5. Do miseczki zlać sok z patelni (około 1/4 szklanki), dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka, skórkę z cytryny i oregano, wymieszać. Wlać z powrotem na patelnię, wymieszać z kurkami i podgrzać chwilkę na malutkim ogniu aby sos stał się gęsty (uważać aby żółtka całkowicie się nie ścięły jak jajecznica). Odstawić z ognia, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać pokrojony na kawałki ser i czarne oliwki przekrojone na połówki.


6. Zdjąć z ciasta obciążającą mniejszą formę i piec dalej sam spód przez 8 - 10 minut, do czasu aż się zrumieni. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z kurek, posypać rozmarynem, orzechami i tartym Parmezanem. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni i wstawić tartę do piekarnika na ostatnie 8 - 10 minut.

Przy podaniu posypałam zieloną pietruszką według uznania.

 

Smacznego !

przepis od Magdy z Muffinarii

https://www.facebook.com/Slodkiewypiekizyrafki

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
Rodzinne świętowanie :)
Data: 17/11/2014

Święto 11 listopada, niezbyt ładna pogoda, ale prawdziwi łowcy przygód nie siedzą w domu. Rodziną Fałowskich wybraliśmy się w Teplickie Skały.

Kalendarz imprez biegowych

zobacz więcej
BIEG MIKOŁAJKOWY
Data: 06/12/2014

Gdzie: Legnica/Lasek Złotoryjski

Długośc biegu: 10km

Strona organizatora