Facebook RSS Kanał YouTube

TARTA Z KURKAMI - od MAGDY

Szaleństwo kurkowe trwa! A ja zapraszam do ich spróbowania w niecodziennych odsłonach. Dziś tarta z kurkami na cieście francuskim.

Jest odzwierciedleniem zasady hołubionej przez Coco Chanel: "Mniej znaczy więcej", która nie tylko doskonale sprawdza się w modzie, ale i w kuchni. To taka moja szybka opcja, idealna na każdą okazję - w pracy skutecznie zaspokoi głód, swym smakiem i bezpretensjonalnością wprawi w zachwyt domowników na letnim obiedzie, znakomicie odnajdzie się w piknikowym koszyku w towarzystwie pysznych, świeżych owoców i kompotu w termosie. Żeby wyszła jak należy, nie potrzeba wiele. Gotowe ciasto francuskie, z oliwkami czarnymi, serem kozim i camembertem oraz orzechami włoskimi. Wreszcie w roli głównej kurki (zamiast tych można użyć innych grzybów leśnych) - smażone na maśle - to ono wydobywa i podkreśla ich smak. Polecam, póki sezon kurkowy trwa...

Składniki na 28-centymetrową tartę:

  • 225 g mrożonego ciasta francuskiego,
  • 300 - 400 g kurek,
  • 2 duże łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 150 g sera (ja użyłam na pół pleśniowy z camembertem, może być też każdy inny),
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 1/4 szklanki tartego gran padano,
  • pół szklanki orzechów włoskich lekko zrumienionych.


1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować formę na tartę o średnicy 28 cm oraz mniejszą tortownicę np. o średnicy 25 cm, którą będzie trzeba dociążać ciasto podczas podpiekania spodu


2. Ciasto francuskie wyjąć z zamrażarki i odłożyć na 15 minut aby trochę zmiękło. Złączyć kawałki jeszcze zimnego ciasta w jedną kulę i podsypując mąką rozwałkować je na okrągły placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy.


3.Na ciasto w formie położyć mniejszą formę (dzięki nim ciasto nadmiernie nie urośnie). Wstawić formę do piekarnika i piec przez 18 - 20 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.


4. Kurki opłukać, osuszyć, większe pokroić na kawałki. Na dużej patelni roztopić masło i dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki, chwilkę podsmażyć, dodać kurki i dusić na małym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odstawić z ognia.


5. Do miseczki zlać sok z patelni (około 1/4 szklanki), dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka, skórkę z cytryny i oregano, wymieszać. Wlać z powrotem na patelnię, wymieszać z kurkami i podgrzać chwilkę na malutkim ogniu aby sos stał się gęsty (uważać aby żółtka całkowicie się nie ścięły jak jajecznica). Odstawić z ognia, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać pokrojony na kawałki ser i czarne oliwki przekrojone na połówki.


6. Zdjąć z ciasta obciążającą mniejszą formę i piec dalej sam spód przez 8 - 10 minut, do czasu aż się zrumieni. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z kurek, posypać rozmarynem, orzechami i tartym Parmezanem. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni i wstawić tartę do piekarnika na ostatnie 8 - 10 minut.

Przy podaniu posypałam zieloną pietruszką według uznania.

 

Smacznego !

przepis od Magdy z Muffinarii

https://www.facebook.com/Slodkiewypiekizyrafki

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...

Kalendarz imprez biegowych

zobacz więcej
FIWE Międzynarodowe Targi Fitness & Wellness
Data: 08/10/2016

 *PATRONAT MEDIOWY* 

Gdzie: Warszawa

Data: 08-09 października 2016

Strona organizatora