Facebook RSS Kanał YouTube

KNEDLE Z RUBINOWYMI ŚLIWKAMI

Zobaczyłam na targu piękne, dorodne, rubinowe śliwki. Wabiły mnie jak szlachetne kamienie w sklepie jubilerskim. Musiałam je kupić! Potrzebowały oprawy - zrobiłam knedle :)

 

  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego raz przez maszynkę
  • 500 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków (posolonych przy gotowaniu)
  • 2 jajka
  • około 1 szklanki mąki pszennej (wsypać 3/4 szklanki, a pozostałą ilość dodać w razie potrzeby)
  • około 70 dag śliwek (im mniejsze, tym knedle wyjdą zgrabniejsze), odpestkowanych
  • cukier

 

Wszystkie składniki połączyć w misce i wyrobić, by ciasto się mocno nie kleiło. Odrywać nieduże kawałki ciasta, spłaszczać na dłoni, na środek kłaść śliwkę, do niej sypać około pół łyżeczki cukru. Zlepiać dokładnie formułując kulki.

 

Gotować w osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. 

 

Ja podaję knedle z masłem, cynamonem, cukrem i śmietaną. Można też polać tartą bułką z masłem i oprószyć cukrem.

 

Ten samprzepis nadaje się do wykonania kopytek.

 

Sylwia

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...