Facebook RSS Kanał YouTube

RYŻ, SZPINAK I DORSZ...

Od Oli dostałam ogromną torbę szpinaku nowozelandzkiego, od Marka osobiście złowionego w Norwegii dorsza. Do kompletu  zakupiłam ryż włoski. Co z tego wyszło?

 

Niesamowicie energetyczna potrawa dla 2-3 osób. Doskonale uzupełniająca węglowodany po treningu.

 

  • ½ szklanki ryżu ARBORIO
  • 1 szklanka wody gorącej
  • 4-6 łyżek oliwy
  • 250g szpinaku świeżego liściastego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 200-250g świeżego mięsistego dorsza bez ości
  • 125g serka mascarpone
  • sól, pieprz

 

Oczyszczoną rybę doprawiam pieprzem, solą układam w żaroodpornym naczyniu na 2 łyżkach oliwy. Zapiekam około 30 minut w temp. 1600C. Szpinak sparzam gorącą wodą i wrzucam na patelnię z rozgrzanymi 2 łyżkami oliwy z pokrojonym czosnkiem. Doprawiam do smaku i zasmażam przez 3-4 minuty, na koniec dodaję serek mascarpone. Sos jest gotowy!

 

Teraz ryż i tu zaczyna się zabawa. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i wsypuję ryż. Prażę przez około 5 minut, a potem stopniowo zalewam gorącą wodą. Ryż ARBORIO zawiera dużo skrobi, więc chłonie sporo wody. Po odparowaniu dolewam następną porcję. Może się zdarzyć, że będzie trzeba dodać więcej porcji gorącej wody niż w przepisie. Ryż cały czas mieszamy. Gotowy powinien być chrupki, ale nie twardy.

 

Upieczonego dorsza dzielę na mniejsze kawałki dodaję do ryżu wraz ze szpinakowym sosem. Wystarczy zamieszać.

 

 

Szpinak nowozelandzki jest bardzo mięsisty i takiego użyłam. Przed smażeniem musiałam go gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Olu dziękuję – jest przepyszny!

Smacznego :)

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...