Facebook RSS Kanał YouTube

ŚLIWKI + MAŚLANKA

Zastanawiacie się co takiego interesującego może wyniknąć z połączenia śliwek i maślanki? Otóż przepyszny placek owocowy i co ważne - bez margaryny!

 

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanki maślanki
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • ok. 20-30 śliwek

 

Składniki na kruszonkę:

  • 10 łyżek oleju
  • 10 łyżek maki
  • 10 łyżek oleju

Jajka z cukrem ubijamy na pulchną masę. Nie przerywając ubijania wlewamy maślankę i olej. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę przesianą wcześniej z proszkiem do pieczenia. Wlewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na nim połówki śliwek środkiem do góry. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę i skubiąc ją palcami układamy na wierzchu. Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku o temperaturze 180˚C.

 

Przepis podesłała Ola Wodzicka

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...