Facebook RSS Kanał YouTube

ZUPA Z DYNII

Jesień to czas dynii. Zazwyczaj dynia przybierała formę lampionu rzucającego upiorne światło na progu domu. Klaudia zaprosiła ją do domu i wydobyła jej zalety. Przygotowała ekskluzywną zupę z oregano i czarnuszką :)  

 

Składniki:

  • średnia dynia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • ok. 7 cm pora
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 3 – 4 cm imbiru
  • 2 duże marchwie
  • 1 korzeń pietruszki
  • ok. 200 g selera
  • ½ szklanki kaszy jaglanej*
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz

 

Dodatkowo do przyozdobienia zupy:

  • czarnuszka
  • świeże oregano
  • kolendra
  • kilka plasterków marchewki

 

Kaszę jaglaną wsypać do garnka i chwilę prażyć, do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Kaszę zalać gorącą wodą, użyć pokrywki do ochrony przed wyskakującymi ziarnami. Kaszę wypłukać, odlać wodę i odłożyć. W wersji lżejszej pomijamy ten etap :)

 

Cebulę i czosnek  pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę - poddusić obraną i pokrojoną w kostkę dynię, wrzucić cebulę czosnek i czarnuszkę, podsmażyć często mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, seler, por – wszystkie warzywa chwilę dusić. Dodać drobno pokrojony imbir. 

 

Warzywa zalać wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Gotować ok. 10 minut, następnie dodać kurkumę oraz wypłukaną kaszę jaglaną. Całość gotować do miękkości wszystkich składników, od czasu do czasu mieszając i ewentualnie uzupełniając wodą.

 

Zupę zmiksować blenderem na aksamitny krem. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, ewentualnie dodać wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Jeśli to konieczne ponownie doprawić. Zupę przed podaniem udekorować czarnuszką, posiekaną natką kolendry lub oraz cienkimi plasterkami marchewki. Po treningu w chłodny dzień mozna też pofolgować z parmezanem (pospuję wiórami lub cienkimi paskami)

 

*do przygotowania zupy można użyć ugotowanej już kaszy (np. takiej, która została po obiedzie z poprzedniego dnia); należy wówczas dodać ok. szklanki ugotowanej kaszy; w wersji bez kaszy polecam z grzankami z fasolową pastą lub /i groszkiem ptysiowym

 

Klaudia

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...