Facebook RSS Kanał YouTube

QUICHE na szybko

Danie w sam raz na pyszne leniwe niedzielne śniadanie, bo to jedyny czas kiedy możemy jedzenie celebrować i może przekonać kogoś z najbliższych do … biegania :)

 

Klasyczne quiche lub po prostu kisz składa się z kruchego ciasta, masy jajeczno-śmietanowej i nadzienia zazwyczaj wytrawnego. Królową w produkcji ciasta kruchego nie jestem, więc trochę  klasykę „nagięłam” ;)

 

Porcja na 8-10 sztuk małych quiche

 

  • ½ opakowania roszponki lub świeżego szpinaku (200g)
  • 5 całych jajek
  • 1 szklanka jogurtu typ grecki lub śmietany 18%
  • 1 ser pleśniowy Lazur (100g)
  • sól, pieprz
  • 10 suszonych śliwek lub suszonych pomidorów w oliwie

 

Roszponkę (szpinak) myję i kroję na drobne kawałeczki. To samo robię ze śliwkami (pomidorami). Ser kruszę na drobniutkie kawałeczki. Jajka ubijam z pieprzem i solą, dodaję jogurt (śmietanę), potem ser, roszponkę (szpinak), wszystko delikatnie na koniec mieszam.

 

Wlewam masę do silikonowej formy do muffinek  - do ¾ wysokości. Na koniec, w każdej foremce układam pokrojone śliwki lub pomidory (zostaną na górze, a nie "spłyną" do dołu). Wstawiam do nagrzanego wcześniej piekarnika - 180 - zapiekam przez 25-30 minut.

 

Do smaku jeśli ktoś lubi można dodać posiekany świeży tymianek. Ser pleśniowy Lazur złoty jest delikatny w smaku, błękitny nadaje potrawie wyrazisty smak.  Jeśli nie zjecie wszystkiego od razu doskonale smakuje również potem jako zimna przekąska.

 

Smacznego


 

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...