Facebook RSS Kanał YouTube

KOTLECIKI WARZYWNE

Trochę czasu zajęło mi wydobycie przepisu od Doroty. Sukces osiągnęłam połowiczny, bo jak napisała Dorota: "Fot brak. Zawsze jestem zbyt głodna żeby zdążyć z aparatem". Cóż było robić, musiałam sama przygotować "modela" do zdjęć :)

 

  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • kawałeczek selera
  • 1 cebula
  • 1 pęczek świeżego kopru (u mnie też i świeża natka pietruszki)
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bułki tartej (u mnie otręby) do obtoczenia
  • sól, pieprz, papryka, kolendra
  • olej do smażenia

 

Na patelni zezłocić cebulę. Dodać groszek, startą na tarce marchewkę i seler. Dusić chwilę. Ostudzone zblenderować (ja tylko widelcem je pogniotłam na patelni ). Dodać jajko, przyprawy, zieleninę i niewielką ilość bułki tartej (ja dodałam otręby i mąkę kukurydzianą), aby łatwo formować kotleciki - nie powinny się "rozsypywać". Uformowane kotleciki, obtoczyć w otrębach lub w bułce tartej, usmażyć, odsączyć z tłuszczu.

Smacznego Dorota

 

 

To klasyk Doroty, ja dodałam jeszcze trochę czerwonej papryki i zamiast natki pietruszki pokrojoną roszponkę - zalegała w lodówce. Kotleciki równie dobrze smakują na zimno z dipem pomidorowym.

 

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...