Facebook RSS Kanał YouTube

PASZTET Z FASOLI

Miała być zupa, tradycyjna z warzywami, ale czasami i zwykła fasola potrzebuje królewskiej oprawy - zrobiłam pasztet :) Lubię kiedy zwyczajne danie smakuje i do tego wyglada jak "milion dolarów", dlatego mój pasztet piekłam w formie do ... muffin. Polecam jest pyszny!

 

Przygotowanie pasztetu jest banalnie proste tylko trochę rozłożone w czasie. Fasolę trzeba przygotować dzień wcześniej. Moczyć przez noc i dnia następnego ugotować. Oto przepis:

 

  • 500g fasoli czerwonej
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • garść marynowanych pieczarek
  • 7-8 suszonych pomidorów marynowanych w oleju
  • 1 łyżka oleju - może być po suszonych pomidorach
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa

 

Dzień wcześniej fasolę moczymy, aby "rozmiękła", dnia nstępnego gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy na wiórki i prażymy na łyżce oleju, dodajemy do ugotowanej i odcedzonej fasoli. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Potem całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy całe jajka, serek, przyprawy, przekrojone na pół pieczarki, pokrojone w paski pomidory i posiekany tymianek (1 łyżka) - wszystko mieszamy. Masę nakładamy do formy na muffiny lub do keksówki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystygnięcia w formie. Podawać na zimno z jogurtem lub sosem pomidorowym.

 

Ja używam formy silikonowej do muffin (6 sztuk), nie przywiera się nic do niej i bardzo łatwo wyciąga się z niej upieczone danie. Tradycyjną formę należy posmarować tłuszczem i posypać bułką tarta przed nałożeniem masy pasztetowej.

Smacznego Irena :)

 

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...