Facebook RSS Kanał YouTube

MOC KORZENIA

Jesienna zawierucha to czas kiedy podupadamy na zdrowiu, dręczy nas chrypka, katar lub grypa. Sięgam wtedy po sprawdzone i działające metody – jem dużo CHRZANU. Smak tego boskiego korzenia trochę ostry i cierpki, ale w postaci zupy lub napoju smakuje całkiem po „królewsku” :)

 

 

ZUPA Z CHRZANEM – dla 2-3 osób

  • 1 pietruszka – korzeń
  • 1 mały seler – korzeń
  • 1 chrzan – korzeń (ok. 3 cm)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 natka pietruszki zielonej
  • sól, pieprz

 

Cebulę i czosnek pokrojone w cząstki blanszuję na oleju, dodaję pokrojone w cząstki ziemniaki, pietruszkę, seler, chrzan chwilę smażę, a następnie zalewam mlekiem z wodą. Doprawiam solą i pieprzem gotuję do miękkości. Na koniec zupę miksuję na gładką masę, dodaję śmietanę lub jogurt typu greckiego. Zupę-krem podaję z uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi z posiekaną natką pietruszki. Jeśli mam w lodowce dodaję również paski awokado.

 

NAPÓJ CHRZANOWY

  • 1 chrzan – korzeń 4-5 cm
  • 4 cytryny
  • 500g mrożonych malin
  • miód

 

Maliny zostawiam do rozmrożenia. Do blendera wrzucam pokrojony chrzan, sok z cytryn i rozmrożone maliny. Miksuję. ½ szklanki napełniam utartą masą i uzupełniam, gorąca, ale nie wrzącą wodą, dodaję około 2 łyżki miodu i piję kiedy dopada mnie grypa.Skutkuje!  – po takim chrzanowym „dopingu” zrobiłam życiówkę na „Biegnij Warszawo” – 10km.

 

CHRZAN – ma działanie przeciwzapalne i grzybobójcze, zawiera sporą ilość witaminy C, sole mineralne (magnez, potas, wapń i żelazo).

Na zdrowie Irena :)

 

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...