Facebook RSS Kanał YouTube

SAŁATKA Z BURAKÓW i kozim serem

Burak zachwyca nie tylko intensywną barwą, ale walorami smakowymi i zdrowotnymi. Są cennym źródłem witamin i minerałów, dostarczają nam dużą porcję kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu, kobaltu i potasu.

 

Gotowane wiem jak smakują, pieczonych jeszcze nie jadłam. Czas to zmienić!

 

  • 2 buraki średniej wielkości
  • 2 garście roszponki
  • 125g sera koziego typu "feta"
  • 1/2 awokado
  • 50g łososia wędzonego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

 

 

Dla dwóch warzyw szkoda "odpalać" piekarnik, więc piekę około kilograma średniej wielkości buraków. Z pozostałych przygotuję marynowaną przekąskę. Buraki myję i piekę w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 200 st.C. Kiedy ostygną obieram ze skórki, kroję na półtalarki. Układam na roszponce, potem warstwa pokrojonego w kostkę sera koziego, następnie paski awokado i łososia. Całosć polewam sosem ze zmieszanego octwu balsamicznego, oliwy, świeżo zmielonego pieprzu i soli. Przed podaniem wstawiam na 30 minut do lodówki.

 

Pozostałe buraki kroję również na półtalarki i zalewam czterema łyżkami octu balsamicznego wymieszanego z pieprzem. Odstawiam na noc do lodówki. Smaczne są jako przekąska, przystawka do śledzi lub jako baza do sałatki.

 

Smacznego :)

 

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...