Facebook RSS Kanał YouTube

CHIPSY z buraka i selera

Chipsy są proste i łatwe w przygotowaniu. Nadają się znakomicie do podgryzania podczas domowego seansu filmowego lub na party w gronie przyjaciół i co najważniejsze – nie tuczą! Dla dwóch osób potrzebujemy:

 

  • 4 buraki (około 9cm średnicy)
  • 1 bulwa selera
  • odrobina oleju
  • sól, pieprz, papryka
  • tymianek

 

 

Najpierw obieram buraki i kroję na cienkie talarki lub półtalarki, potem to samo robię z selerem. Taka kolejność sprawia, że ręce pozostają czyste J. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam cząstki warzyw, skrapiam delikatnie olejem doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i papryką. Posypuję świeżym tymiankiem.  Wkładam po dwie płyty do nagrzanego do 200o piekarnika na 30 minut buraki, seler na 35 minut. Pozostawiam do ostygnięcia. Wystudzone chipsy podaję z sosem z jogurtu typ grecki (200ml) + 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku + posiekane listki tymianku. Pycha!

 

 

Irena :)

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...