Facebook RSS Kanał YouTube

MUFFINY NA OSTRO

Śniadanie nie musi być nudne! Lubię wariacje na temat muffin. Wystarczy przygotować bazę i uzupełniać ją, tym razem w wersji wytrawnej. Na dwanaście babeczk potrzebujemy:

 

  • 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru – będą puszyste!
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 2 całe jajka
  • 6 plastrów twardego żółtego sera
  • 6 suszonych pomidorow z zalewy oliwnej
  • 50g łososia (2 plastry)
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz

 

„Suche” składniki mieszam (mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia). W osobnym naczyniu przy pomocy miksera bełtam jajka z kefirem (jeśli masa za gęsta dodaję kefiru). Łączę wszystkie składniki oraz posiekany tymianek, aż uzyskam jednolitą masę.

 

Nakładam 1 łyżkę masy do każdej foremki, a następnie pokrojony w kostkę ser (odrobinę kostek zostawiam do dekoracji), pokrojone suszone pomidowy i łososia, uzupełniam resztą masy do ¾ wysokości foremki. Dekoruję pozostałymi kosteczkami sera. Piekę ok. 18 minut we wcześniej nagrzanym do 220st piekarniku. Muffinki powinny mieć piękny rumiano-złoty kolor.

 

 

Ja używam silikonowej formy do pieczenia. Sprawdza się doskonale, nic nie przywiera i łatwo wyciąga się babeczki z formy.

 

Smacznego!

 

 

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...