Facebook RSS Kanał YouTube

PLACKI MARCHEWKOWE

Zazwyczaj w plackach bazę stanowią ziemniaki, tym razem proponuję, aby zastąpić je marchewką. Na 12-13 placuszków potrzebujemy:

 

  • 3-4 duże marchewki
  • 2 jajka
  • 300 ml jogurtu typ grecki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 szklanka mąki
  • ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia (ryżowy nie dymi)

 

Marchewki ucieram na grubych oczkach, dodaję jajka, jogurt, sok z cytryny, posiekany koperek i łączę składniki. Na koniec wsypuję mąkę i zagniatam - używam rąk :) Dużą łyżka nabieram porcję (ciasto delikatnie będzie przywierało do rąk), „spłaszczam” na placek i smażę je na patelni, aż będą rumiane. Podaję z pozostałym jogurtem. Są przepyszne!

 

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...