Facebook RSS Kanał YouTube

SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW

 

Ziemniak to niedoceniane warzywo, które jest niskokaloryczne i wysokoenergetyczne. Trzeba tylko wiedzieć jak go podać, aby „wycisnąć” z niego to co najlepsze. Proponuję podać go w formie sałatki.

 

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 awokado
  • 200g jogurtu najlepiej typ grecki
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz

 

Ziemniaki obieram ze skórki, zalewam woda, solę i gotuję, aby były al dente.  Po ugotowaniu odlewam wodę i zostawiam do ostygnięcia, najlepiej na kilka godzin*. Potem kroję w grubą kostkę. Cebulę kroję w cienkie krążki, układam na sitku i przelewam wrzątkiem – będzie bardziej lekkostrawna – i hartuję zimną wodą. Awokado kroję również w dużą kostkę. Wszystkie składniki układam w salaterce, posypuję pokrojonym koperkiem, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i na koniec dodaję jogurt. Porcja wystarcza dla 2-3 osób.

 

Poprzez dodanie jogurtu lub twarożku obniżamy wysoki indeks glikemiczny ziemniaków, przez co stają się niskokaloryczne, a wysokoenergetyczne.

 

Smacznego Irena :)

 

*najwięcej skrobi opornej jest  w ziemniakach schłodzony pozostawionych po ugotowaniu na kilka godzin. Stabilizuje ona poziom glukozy we krwi, reguluje gospodarkę lipidową - opóźnia wchłanianie trójglicerydów, obniża stężenie cholesterolu LDL.

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...