Facebook RSS Kanał YouTube

PĘCZAK Z JARMUŻEM I KREWETKAMI

Potrawa ta jest bogatym źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz wapnia. Dostarczy biegaczom dużo energii oraz niezbędnych aminokwasów. Na solidny zestaw dla 3 osób potrzebujemy:

 

  • oliwa z oliwek do smażenia
  • duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 szklanka pęczaku jęczmiennego
  • ½ łyżeczki ostrej pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 główka średniej wielkości jarmużu
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz do smaku
  • 250g krewetek koktajlowych

 

 

Cebulę oraz 3 ząbki czosnku pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę z oliwek w dużym garnku i wrzucić cebulę wraz z czosnkiem. Smażyć, często mieszając do momentu aż cebula się zeszkli. Dodać paprykę i cukinię, gotować przez 5 minut. Następnie dodać jarmuż i gotować przez 3 minuty. Dodać pęczak, zioła prowansalskie, sól i pieprz oraz pastę paprykową. Wlać 1 szklankę wody i zagotować. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem aż pęczak zrobi się miękki.

 

W drugim garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pozostałe 2 ząbki czosnku, następnie dodać krewetki, skropić je sokiem z cytryny, lekko posolić i popieprzyć. Przełożyć gotową potrawę do miseczki i posypać krewetkami. Smacznego :)

 

Masz ochotę na energetycznego "kopa"? Lasagne z jarmużem - kliknij!

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...