Facebook RSS Kanał YouTube

LASAGNE Z JARMUŻEM

Makaron da nam energetycznego kopa na resztę aktywnego dnia, jajko dostarczy nam łato przyswajalnego, pełnowartościowego białka wraz serkiem mascarpone, a jarmuż no cóż, już przecież sami wiecie :) Zioła zapewnią nam niesamowitych doznań organoleptycznych.

 

  • makaron do lasagne
  • jedna puszka pomidorów krojonych
  • pół paczki rucoli
  • 5 porwanych liści jarmużu
  • ½ opakowania serka mascarpone
  • jajko
  • parmezan do posypania
  • bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

 

Do garnka wlewamy puszkę pomidorów i redukujemy wodę. Następnie dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz, jarmuż i rucolę. Gotujemy na małym ogniu przez 5 min, na koniec dodajemy bazylię. W miseczce ucieramy serek mascarpone z jajkiem i dodajemy do niego sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Układamy makaron na dnie płaskiego, prostokątnego naczynia. Na zmianę, każdą warstwę polewamy sosem pomidorowym i serkiem. Ostatnią warstwę smarujemy utartym serkiem i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy w piekarniku przez 18 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

a może masz ochotę na energetyczny pęczak z jarmużem i krewetkami? Kliknij :)

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...