Facebook RSS Kanał YouTube

MAKARON W WIANKU Z RUKOLI

Czasami potrzebuję przygotować coś szybkiego, coś pełnowartościowego, wtedy sięgam po makaron! Mam bazę, dobieram dodatki i posiłek dla 2-3 osób gotowy.

 

  • 250g makaronu wstażki - jajeczny najlepiej
  • 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400g)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 awokado
  • 1 duża garść rukoli
  • 1/2 łyżeczki ostrej pasty węgierskiej lub odrobina ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • 1 łyżka oleju

 

 

Makaron gotujemy według przepisu, aby był al dente. W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w grube piórka i podsmażamy na oleju, dokładamy pomidowy, przyprawiamy pastą, sola, pieprzem. Redukujemy nadmiar wody z sosu (gotujemy na średnim ogniu). Wykładamy ugotowany makaron na talerz, dodajemy sos. Dekorujemy danie posiekaną rukolą i pokrojonym w paski awokado.

 

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...