Facebook RSS Kanał YouTube

Oswajamy szpinak!

Szpinak od zawsze kojarzył mi się z piątkiem w przedszkolu. Zielona breja udekorowana jajkiem i osadzona na rozgotowanych ziemniakach (blee). Jednakże nie trzeba być wirtuozem sztuki kulinarnej, aby wyczarować ze szpinaku potrawę pyszną, zdrową i estetyczną. Połączenie zieleni z czerwienią zachwyci podniebienie i oczaruje zmysł wzroku :)

 

  • garść surowego szpinaku (około 80-100g)
  • 5-10 dorodnych truskawek
  • 1/2 opakowania serka koziego (około 90g)
  • garść pistacji
  • łyżka kiełków fasoli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

 

 

Szpinak myjemy, usuwamy ogonki, liście jeśli jest taka potrzeba rwiemy na mniejsze cząstki. Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i kroimy w płatki. Pistacje prażymy na patelni bez tłuszczu, odstawiamy, aby ostygły lub nie :) Przygotowujemy sos z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, pieprzu i soli. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

W salaterce (najlepiej szklanej i transparentnej) układamy jako pierwszy szpinak, potem truskawki, posypujemy pokruszonym serkiem kozim, oblewamy sosem i na koniec dekorujemy pistacjami i kiełkami fasoli. Potrawa wygląda znakomicie i jeszcze lepiej smakuje.

 

życzę smacznego - Irena :)

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...