Facebook RSS Kanał YouTube

Łosoś z zielonymi szparagami!

Ryby są dobre dla biegaczy.  Skuśmy się na wyśmienitą sałatkę z grillowej patelni ze świeżym łososiem. Dodając do sałatki młode ziemniaki z patelni otrzymamy sałatkę jako danie główne. Dla 2 osób:

• 200 g fileta z łososia
• 10-15 zielonych szparagów
• sałata, szczypiorek
• 1 mała cebulka
• 2 łyżki rodzynek
• 2 łyżki kaparów


Francuski sos musztardowy:

• 2 żółtka
• 1 łyżeczka musztardy
• 1 łyżeczka masła
• 4 łyżki śmietany
• 1 łyżeczka octu winnego
• natka pietruszki, koperek
• kilka kropel soku z cytryny
• sól i pieprz


Robię sos musztardowy, ucierając mikserem żółtko na parze z musztardą i masłem na gładką masę. Mieszam ze śmietaną, dodaję ocet, sok z cytryny, sól, pieprz i zioła. Szparagi obieram, odcinam końcówki, solę. Smażę je na wolnym ogniu, na suchej grillowej patelni, pod koniec dodając 1 łyżkę masła. Łososia solę, posypuję pieprzem i skarplam sokiem z cytryny. Griluję obok szparagów. Rodzynki namaczam i chwilę griluję na patelni razem z kaparami.

 

Łososia możemy również upiec w piekarniku w otwartym suchym naczyniu żaroodpornym (nie dodajemy oleju ani jakiegokolwiek tłuszczu). Pieczemy około 15 min w temp 180st.

SMACZNEGO :)

źródło: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/salatka_z_grilla/salatka_z_grilla.html

 

 

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...