Facebook RSS Kanał YouTube

Makaron z cukinią, fasolką i kozim serem!

Makaronu na stole biegacza zabraknąć nie może! Danie makaronowe nie musi być nudne. Oto prosty sposob na pyszne danie dla 2 osób:

• 1 średnia cukinia
• sól morska
• 1/3 łyżeczki drobno tartego czosnku
• 2 łyżki i 1 łyżeczka oliwy extra vergine
• 50 g sera koziego (roladki pleśniowej), ewentualnie gorgonzoli
• świeżo zmielony czarny pieprz
• pół pęczka (doniczki) bazylii
• 200 g zielonej fasolki
• 100 g makaronu penne


Cukinię opłukać, przyciąć końce. Pokroić wzdłuż na 4 części, oprószyć solą, natrzeć czosnkiem i 1/2 łyżeczki oliwy, zgrillować na patelni grillowej lub grillu. Można też pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na patelni, dodając 1 łyżkę oliwy

Odłożyć 1/3 część cukinii i zmiksować ją blenderem (jeśli nie mamy blendera można rozgnieść widelcem) razem z serem kozim, 1 łyżką oliwy extra vergine, świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną soli i kilkoma listkami bazylii. Resztę cukinii pokroić w kostkę.

Fasolkę opłukać i przyciąć końce, przekroić na pół. Makaron i fasolkę ugotować w osolonej wodzie (można to zrobić w oddzielnych garnkach, ale najlepiej w jednym - fasolka gotuje się zawsze przez 9 minut zatem dodajemy ją zazwyczaj równocześnie lub po 2-3 minutach gotowania makaronu, w zależności od jego rodzaju). Ja skracam czas gotowania makaronu o około 1 minuty, zakrywam pokrywką i po 2 minutach odlewam wodę. Makaron zawsze jest al dente

Odcedzić makaron i fasolkę, włożyć z powrotem do garnka, dodać pokrojoną cukinię, polać 1 łyżką oliwy extra vergine i sosem z cukinii, wymieszać. Wyłożyć na talerze, i posypać resztą bazylii.

SMACZNEGO :)

źródło:

http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_z_cukinia/makaron_z_cukinia_fasolka/przepis.html
 

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...