Facebook RSS Kanał YouTube

BABECZKA PISKOWA

To zwykła, ale niezwykle prosta i pyszna, piaskowa babeczka. Idealna na co dzień i od święta. Do jej przygotowania potrzebujemy:

 

  • 150 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków (lub więcej)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt, aromat cytrynowy do smaku lub sok z 1 limonki

 

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło zmiksować z cukrem na najwyższych obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka pojedynczo wbijać do masy maślanej, cały czas nie przestając miksować (za szybkie dodanie żółtek spowoduje zwarzenie się masy, nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy).

 

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać. Dodać ekstrakt z cytryny - wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z ciastem. Okrągłą formę do babki z kominem - 12cm wysokości i średniczy 21cm natłuścić i oprószyć mąką pszenną. Wypełnić ciastem. Piec w temperaturze 160ºC przez około 1 h (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC.

 

Smacznego - Sylwia :-)

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...