Facebook RSS Kanał YouTube

CIASTO DROŻDŻOWE

Budzi wspomnienia, przenosi do świata beztroski i najwspanialszego czasu -  wakacji u … babci. Gdzie zawsze czekała cieplutka, ogromna blacha puchatego ciasta upstrzonego złocistą kruszonką. Pycha!

 

Ostatnio wpadłam z niespodziewaną wizytą do Teściowej - tak też można :) - a w progu wita mnie zapach … ciasta drożdżowego. Wracają wspomnienia, domagam się zdradzenia receptury, która okazuje się nad wyraz prosta i łatwa. Oto przepis na przepyszne ciasto z rabarbarem, kruszonką i chwile beztroski!

 

CIASTO:

  • 40g drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • 2 całe jaja
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka ciepłego
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • ½ kg rabarbaru

KRUSZONKA:

  • ¼ kostki masła
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki

 

foto: I. Trzęsicka

Mieszamy składniki kruszonki i wyrabiamy na gładką masę i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy ciasto. Tutaj ważna jest KOLEJNOŚĆ UKŁADANIA WARSTW w misce! Najpierw układamy rozkruszone drożdże, potem cukier, rozbełtane jaja, olej, ciepłe mleko, mąkę i sól. NIE MIESZAMY! Zakrywamy bawełniana ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie mieszamy wszystko drewnianą łyżką, wykładamy na okrągłą blachę o średnicy  22cm, wyłożoną folią aluminiową (łatwo wyciągnie się upieczone ciasto z blachy). Dodajemy pokrojony w kostkę rabarbar i posypujemy kruszonką. Pieczemy 40 minut w nagrzanym do temperatury 1700 piekarniku.

 

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...