Facebook RSS Kanał YouTube

SOS POMIDOROWY

Sos pomidorowy jest bogatym źródłem węglowodanów, witamin i minerałów. Zawiera przeciwutleniacze, takie jak likopen, który lepiej się wchłania z pasty pomidorowej niż ze świeżych pomidorów.  Badania wykazały, że dzięki zawartości przeciwutleniaczy, regularne spożywanie sosu pomidorowego zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych, szczególnie zalecany jest dla mężczyzn (rak prostaty). 

 

 

Przygotowany samodzielnie będzie zawierał mikro i makro elementy, a nie składał się z koloru i cukru :) Nadprodukcję możesz przechowywać w lodówce lub w zamrażarce, ale jestem pewna, że zniknie z kuchni z prędkością światła. Po prostu pycha!

 

  • 1 kg miękkich pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązki świeżego tymianku, bazylii
  • sól i pieprz
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego

 

Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skorki. Kroję w kostkę, wrzucam do garnka z oliwą i duszę pod przykryciem przez około 30 minut z dodatkiem pieprzu i soli. Następnie dokładam posiekaną cebulkę i czosnek, gotuję do zredukowania wody powstałej z duszenia pomidorów. Na koniec wlewam ocet balsamiczny, posiekany tymianek i wszystko miksuję na gładką masę. Jeśli jest taka potrzeba doprawiam solą i pieprzem.

 

foto: I.Trzęsicka

Smacznego :)

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...