Facebook RSS Kanał YouTube

GUACAMOLE

W dosłownym tłumaczeniu z języka nahuatl znaczy „sos awokado”. Ten pyszny meksykański sos w wersji podstawowej przygotowuje się na bazie dojrzałych rozgniecionych owoców awokado z dodatkiem soku z limonki i szczypty soli.  Obecnie ile ludzi tyle „wariacji” na temat tego przepysznego sosu-salsy. Lubię go na ciepło jako smarowidło do kanapek-tostów, więc sięgam po mój niezawodny blender :)

 

  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • 1 średnia cebulka
  • ½ żółtej papryki
  • 8-10 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
  • ½ limonki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

foto: I.Trzęsicka

Do blendera wrzucam: cebulę, paprykę oczyszczoną z pestek, suszone pomidory, łyżkę oliwy, przyprawy i miksuję, ale nie na miazgę. Awokado rozgniatam widelcem z sokiem z limonki. Na koniec łączę z warzywami z blendera i delikatnie mieszam. Sos jest przepyszny. Smaruję kromki żytniego chleba, wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180˚ i zapiekam przez 5 minut. Do tego kubek kawy i mamy idealne śniadanie.

 

Smacznego - Irena :)

 

p.s. śliczny kubek z kotkiem, to moje trofeum ze Smoleckiej (za)Dyszki :)

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...