Facebook RSS Kanał YouTube

MUFFINY POMARAŃCZOWE

Jak już wiecie w mojej kuchni nie może zabraknąć słodkiej przekąski. Po to przecież biegam :) Lubię wariacje na temat muffin. Wystarczy przygotować bazę i uzupełniać ją. A to z dodatkiem czekolady i chili, a to z porzeczkami i orzechami, a to…

MUFFINY POMARAŃCZOWE Z MIGDAŁAMI (12 porcji)

  • 2 jaka całe
  • 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru – będą puszyste!
  • 3 łyżki konfitury pomarańczowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego lub brązowego
  • 1 łyżeczka soli.

Dodatki:

  • ½ opakowania skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • ½ opakowania migdałów w płatkach
  • Kilka cząstek czekolady – do dekoracji

 

„Suche” składniki mieszamy (mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia).  W osobnym naczyniu przy pomocy miksera bełtamy jajka z kefirem i konfiturami. Łączymy wszystkie składniki  oraz skórke pomarańczową i migdały delikatnie mieszamy, aż się połączą w jednolitą masę.

Masę nakładamy do ¾ wysokości formy. Dekorujemy płatkami migdałowymi, skórką i czekoladą. Pieczemy ok. 18 minut we wcześniej nagrzanym do 220st piekarniku. Muffinki powinny mieć piękny rumiano-złoty kolor.

 

Konfiturę polecam jak zwykle z Biedronki :)

Ja używam silikonowej formy do pieczenia. Sprawdza się doskonale, nic nie przywiera i łatwo wyciąga się babeczki z formy.

A oto przepyszne i energetyczne pomarańczowo-migdałowe pyszności.

Smacznego!

 

 

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...