Facebook RSS Kanał YouTube

BUŁECZKI DROŻDŻOWE

Śniadanie przed zawodami jest niezwykle ważne i może mieć wpływ na nasz wynik w zawodach, dlatego nigdy o nim nie zapominajmy i wybierajmy rozsądnie.

 

Przygotowałam dla Was dwie propozycje energetycznego śniadania:

  • wytrawna bułeczka drożdżowa z oliwkami i kozi serem. Taka bułeczka będzie idealna przed codziennym treningiem. Dostarczy nam wystarczającą ilość energii i nie spowoduje przy tym problemów z układem pokarmowym.
  • słodka bułeczka drożdżowa z jabłkami i odrobiną cynamonu. Zjedzenie bułeczki na słodko pomoże nam dostarczyć łatwo przyswajalną glukozę, a cynamon nas rozgrzeje.

 

bułeczka drożdżowa wytrawna

 

Z podanej porcji uzyskasz około 12 przepysznych bułeczek. Oto składniki:

  • 1/3 kostki drożdży
  • łyżkę cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki wody
  • łyżkę oliwy z oliwek
  • oliwki
  • ser kozi
  • zioła prowansalskie
  • alternatywnie: prażone jabłka lub dżem jabłkowy i cynamon

 

bułeczka drożdżowa słodka

 

Drożdże pokrusz do szklanki i dodaj łyżkę cukru i ucieraj, aż masa zrobi się płynna. Do plastikowej miski wsyp mąkę, wbij całe jajko, dodaj ½ szklanki wody i utarte drożdże. Kropelką oliwy natrzyj ręce, resztę wlej do ciasta. Ugniataj ciasto, aż powstanie jednolita sprężysta kula. Ciasto nie może się lepić. Ugniecione ciasto odłóż w ciepłe miejsce, przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia, następnie ponownie ugnieć powtórz jeszcze dwa razy. Uformuj niewielkie kuleczki z niewielkim wgłębieniem, ułóż w nim ser, a na nim oliwki i posyp ziołami lub dodaj jabłka i posyp cynamonem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Smacznego :)

 

Monika Stolarczyk

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...