Facebook RSS Kanał YouTube

BULION WARZYWNY

Sekretem, każdej mojej zupy jest aromatyczny i smaczny bulion warzywny. Do jego przygotowania potrzebuję:

 

  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 średni korzeń marchewki
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarnka pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 litr zimnej wody
  • odrobina soli

 

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Seler tniemy na ok. 2 cm kawałki, ząbki czosnku nie kroimy tylko rozgniatamy, aby pękły, wtedy aromat będzie pełniejszy. Cebulę kroimy na pół, marchew i pietruszkę zostawiamy w całości. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy przez 40 minut na małym ogniu lub na zakresie 7-8 w przypadku kuchenki indukcyjnej. Ważne, aby wywar nie wrzał, a powoli „dochodził”, uwalniał smaki i aromaty zawartych w nim ingrediencji. Dla podniesienia walorów smakowych dodaję kilka gałązek zielonej pietruszki. Mamy bazę!

smacznego Irena :)

 

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...