Facebook RSS Kanał YouTube

ZUPA RYBNA

Bazą zupy jest bulion warzywny. Z bulionu usuwamy korzeń i łodygi pietruszki, cebulę. Wyciągamy marchewkę i kroimy w krążki. Dodamy ją na koniec, kiedy zupa będzie już gotowa. W garnku pozostawiamy seler naciowy i czosnek.

 

Do przygotowanej bazy dodajemy:

  • 1 mały kawałek świeżego imbiru (ok. 3cm)
  • 1 gałązka świeżej kolendry
  • 4 pieczarki
  • ½ czerwonej papryki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 250g fileta ze świeżego łososia 
  • sok z wyciśniętej połówki limonki
  • 1 pęczek zielonej pietruszki

 

 

Warzywa myjemy, imbir oczyszczamy ze skórki i kroimy na pół, pieczarki kroimy w płatki, paprykę w słupki. Z ryby usuwamy skórę i kroimy w grubą kostkę (z porcji będzie około 16 kostek). Wszystko dodajemy do bulionu, doprawiamy sosem sojowym i gotujemy na małym ogniu przez około 10 min. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki i odrobiną soli wg uznania. Dekorujemy pociętą natka zielonej pietruszki i marchewką.

 

Używam w swojej kuchni bardzo mało soli. Zastępuję ją w zależności od rodzaju dania sosem sojowym ,który jest z natury słony lub mieszankami ziołowymi. Kolendrę kupuję w doniczce i wyrywam jedno pasmo z korzeniami – tak rozumiem znaczenie słowa „gałązka kolendry” :)

Smacznego Irena!

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...