Facebook RSS Kanał YouTube

KANAPKA z kozim serem i figą

Hmm owoce do kanapki? Dlaczego nie? Jako smaczne regeneracyjne śniadanie polecam powyższe połączenie. Pozytywne wrażenia organoleptyczne gwarantowane, a do tego jeszcze samo zdrowie :)

 

foto: I.Trzęsicka

 

FIGI - owoc pochodzący z basenu Morza Śródziemnego, poprawią trawienie, korzystnie wpłyną na ciśnienie i pomogą w walce ze „złym cholesterolem”. Wszystko to dzięki zawartości błonnika oraz potasu.

 

SER KOZI - dostarczy nie tylko pełnowartościowe białko, które jest tak ważne w regeneracji organizmu po wysiłku, ale również cynk, magnez, potas, fosfor, wapń, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witaminę A. Pozytywnie wpłynie przy walce z takimi chorobami jak anemia czy astma oraz zapobiega chorobom układu krążenia. Ponadto zawiera znacznie mniej laktozy, dlatego polecany jest dla osób z jej nietolerancją.

 

RUKOLA - jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Dostarczy wapnia, żelaza, witamin  A, K oraz C. Jej orzechowy smak zachwyci, każdego a w dodatku wzmocni odporność i podkreśli smak posiłku.  

 

A jak przygotować smaczne śniadanko po wysiłku? Bez większego wysiłku! Wystarczy dla jednej osoby:

  • 1 garść rukoli
  • 2 kromki razowego chleba
  • 2 duże plastry koziego sera
  • 1 świeża figa
  • odrobina masła lub miękkie awokado

 

Kromki chleba smarujemy masłem lub awokado, na to liście rukoli, po jednym plastrze sera i dekorujemy pokrojoną figą. Plastry sera można pokroić w paski, będzie ładnie komponował się na tle zieleniny.

 

Smacznego – Monika

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...