Facebook RSS Kanał YouTube

KASHI Z WARZYWAMI

Wczorajszy artykuł o kaszy Katarzyny Bosackiej „zaciągnął” mnie do kuchni. A o to efekt moich wariacji z cud-kaszą w tle. Składniki dla 2-3 osób.

  • 100g kaszy gryczanej
  • 250ml wody
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 1 mała cukinia (przypomina zielony ogórek)
  • 3 łyżki zielonego groszku konserwowego
  • 3 łyżki posiekanych pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • Chili
  • 1 garść liście surowego szpinaku do dekoracji

 

Kaszę płuczemy, zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy na małym ogniu do odparowania wody. Kasz powinna być sypka. W tym czasie przygotowujemy miks warzywny. Cukinię kroimy w półtalarki, seler naciowy w kawałki doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną chili i smażymy na oleju. Powinny być al dente.

Ugotowaną kaszę łączymy z warzywami, dodajemy groszek, posiekane pomidory, wszystko mieszamy. Dla lepszego efektu kolorystycznego dodałam 2 łyżki czerwonej fasoli konserwowej, a dla smakowego łyżkę oleju z pestek dyni. Dekorujemy liśćmi szpinaku.

Kasza w takiej postaci może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do pieczonego łososia.

 

Smacznego :)

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...