Facebook RSS Kanał YouTube

ZUPA Z DYNI na ostro!

Jesien przywitała nas deszczem, wiatrem i od razu zrobiło się chłodniej, dlatego na "rozgrzewkę" proponuję zupę. Dynia będzie w sam raz. Po pierwsze owoc sezonowy, a po drugie i najważniejsze jest NISKOKALORYCZNA. W pakiecie dostaniesz również witaminy C, A oraz witaminy z grupy B, a także żelazo, wapń, potas i magnez.

 

foto: I.Trzęsicka

Z poniższych składników przygotujesz porcje dla 4 osób, więc może zaproś koleżanki na energetyczną, ale nietuczacą zupę w sam raz po treningu.

  • ½ dyni ok. 300g
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu i curry
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ szklanki mleka

 

Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę w rondelku i smaż cebulę razem z czosnkiem, aż się zeszkli. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię, jabłka, przyprawy oraz 4 szklanki wody. Gotuj do miękkości dyni, a następnie zmiksuj, zagotuj miks na małym ogniu, dodaj mleko i gotowe ;)

 

Smacznego - Monika

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...