Facebook RSS Kanał YouTube

ŚWIĄTECZNA SZARLOTKA Z BEZĄ

Dzień Dziecka – radosne święto dla każdego, bo każdy z nas dzieckiem pozostaje do końca życia. A jak święto, to i ciasto być musi, najlepiej łatwe, proste i smaczne. Może szarlotka?! Oto przepis:

 

  • 250g margaryny
  • 5 jaj
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800g prażonych jabłek

 

 

Margarynę miksujemy z ½ szklanki cukru na puszysta masę, stopniowo dodajemy 5 żółtek. Mąkę z proszkiem dodajemy na koniec i dalej ucieramy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Ciasto wykładamy na tortownicę o średnicy ok. 25 cm, wcześniej posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą lub mąką. Nakładamy prażone jabłka i wkładamy na 30 minut do nagrzanego do temperatury 1800 piekarnika. Dodajemy na wierzch ciasta pianę przygotowaną z 5 białek i cukru. Pieczemy jeszcze przez 30 minut.

 

Prażone kawałki jabłek kupuję w Lidlu – słoik o pojemności 900g.

Ważne! Pozostaw ciasto w otwartym piekarniku przez 5 minut – gwałtowna różnica temperatur może spowodować, że piana opadnie.

      

 

Smacznego :)

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...