Facebook RSS Kanał YouTube

SAŁATKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Lubię fasolkę bo jest bardzo zdrowym warzywem. Dostarcza białka, witamin A, B1, B2, B6, C, E, K i minerałów – magnez, potas, wapń, żelazo, cynk, miedź, sód i jod. Zawiera bardzo dużo kwasu foliowego i fito estrogeny zwiększające gęstość kości.

Pamiętajcie, aby fasolki nie spożywać w postaci surowej, gdyż zawiera fazynę (trującą substancję), którą neutralizujemy w procesie gotowania powyżej 10 minut.

 

Do przygotowania smacznej i pożywnej potrawy potrzebujemy:

 

  • 300 g zielonej fasolki szparagowej – może być mrożona
  • 250 g świeżego łososia
  • 4 średnie pomidory
  • 3-4 łyżki octu gruszkowego octu balsamicznego (ten z Lidla)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka listków oregano (świeże)

 

Łososia myjemy, skrapiamy olejem, doprawiamy solą, pieprzem i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 150st.

 

Fasolkę jeśli świeża obieramy, kroimy na 2-3 cm kawałki i gotujemy do miękkości. Możemy również przygotować ja na parze – nie straci pięknego zielonego koloru. Mrożoną zalewam wodą i po zagotowaniu odcedzam. Jest wtedy al dente. Oczywiście solimy wodę według smaku.

 

Mamy już wystudzoną fasolkę i łososia. W naczyniu układamy fasolkę, kawałki łososia i pokrojone w ósemki pomidory. Skrapiamy całość octem balsamicznym i posypujemy świeżym oregano.

 

      

 

Smacznego :)

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...