Facebook RSS Kanał YouTube

NALEŚNIKI Z BURAKAMI

Zwyczajne ciasto z mąki, jajka i wody nabiera całkiem nowego i wyrafinowanego smaku, jeśli uzupełnimy je o niestandardowe dodatki jak: pieczony burak + ser kozi + awokado + koperek. Taki wrap po polskiemu :)

 

foto: I.Trzęsicka

 

Ciasto na naleśniki zazwyczaj przygotowuję "na oko", lecz składniki są niezmienne:

  • 1 jajko
  • 1½ szklanka gazowanej wody
  • 1 szklanka mąki przennej lub pełnoziarnistej, ale może być i więcej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

 

Nadzienie naszych naleśników może być dowolne i dopasowane do nastroju i tego co mamy w lodówce. Ja proponuję taki zestaw:

  • kozi ser w plastrach
  • 4 małe buraki
  • 1 awokado
  • pęczek koperku

 

Jajka i wodę roztrzepuję przy pomocy miksera, dodaję sól i mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli nie ma dodaj mąki. Smażę na patelni cienkie placki na złoty kolor z dwóch stron. 

 

Buraki jeśli małe do 4-5 cm zostawiam w całości, jeśli większe do 9 cm kroję na połowę. Przekrojone układam stroną bez skórki na blaszce i piekę w piekarniku w temperaturze 200º przez 40-45 minut. Powinny być al dente. Zimne obieram ze skóry i kroję na cieniutkie plastry. Na naleśnikach układam plaster koziego sera, koperek, pokrojone w paski awokado i buraki. Zawijam w rulon - najlepiej na 3 - dociskam i smacznego :)

 

Irena

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

przeczytaj również (wystarczy kliknąć):

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...