Facebook RSS Kanał YouTube

CIASTECZKA IMBIROWE

Zima sprzyja przeziębieniom, dlatego warto stosować w swojej diecie składniki przeciwdziałające takim historiom. W naszej kuchni nie może zabraknąć korzenia imbiru. Działa antyseptycznie, przeciwbólowo, przeciwkaszlowo, łagodzi bóle migrenowe i stawów. 

 

foto: I. Trzęsicka

 

Imbir smak ma ostry, zdecydowany i najlepiej smakuje w postaci …ciasteczek z miodem, cytryną i cynamonem, który dodatkowo nas rozgrzeje. Do ich przygotowania potrzebujemy:

 

  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu łuskanego
  • 4 łyżki masła
  • ¼ szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼  łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 2 ½ -3 łyżki posiekanego świeżego imbiru

 

Siemię lniane wsyp do sitka i przelej gorącą wodą*. Następnie przełóż do miseczki wraz z ziarnami sezamu, zalej 2 łyżkami ciepłej wody. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj miód, cynamon, gałkę, sodę, sól i wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj siemię i sezam wraz z wodą, otartą skórkę i sok z cytryny.  Dokładnie wymieszaj. Teraz czas na mąkę, dodawaną ją małymi porcjami do masy i mieszaj. Na koniec dodaj posiekany imbir. Formuj kulki o średnicy 3 cm i spłaszczone układaj w odstępach na posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką blaszce. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180º.

 

foto: I.Trzęsicka

 

Ciasteczka powiększą objętość dwukrotnie, dlatego potrzebne są odstępy. Przepięknie pachną i niesamowicie smakują. Z podanych składników otrzymamy około 16 ciasteczek.  Najlepiej trzymać je w zamkniętym słoiku lub puszce, zachowają miękkość. U mnie są zawsze miękkie, bo nie zdążę schować ich do pojemnika. Znikają w sprinterskim tempie.

 

Irena Trzęsicka

 

* siemię lniane nasiona lnu zawierają substancje cyjanogenne, które mogą być szkodliwe dla naszego organizmu, dlatego przed spożyciem należy zalać siemię lniane wodą o temperaturze min. 40oC – zapobiegniemy uaktywnieniu się cyjanowodoru!

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...