Facebook RSS Kanał YouTube

NIETUCZĄCA SŁODKOŚĆ - szarlotka inaczej :)

Słodycze kolorują szarość dnia, dodają mu uroku, jednak spożywane nieroztropnie z czasem stają się przyczyną frustracji i w ostateczności kradną dniu barwy. 

 

Dlatego wciąż szukam czegoś dobrego i nietuczącego. Nie poddaję się jak podczas mozolnych treningów – testuję, mieszam, liczę i sprawdzam czy zjadliwe. Efektem moich ostatnich eksperymentów jest szarlotka na ryżu. Nie to nie jest ryż z jabłkami, to coś co będziesz mogła zabrać ze sobą do pracy lub zjeść, gdy najdzie Cię chandra.

 

foto: I.Trzęsicka

 

Nawet Monika dała pozytywny komentarz mojej słodkości, choć za końcówkę ostatniego zdania chyba przygotuję jej specjalny trening interwałowy :) Ale dosyć gadania, zabieramy się do pracy.

 

  • ¾ szklanki ryżu Basmati
  • 4-5 małych jabłek
  • 3-4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu typ grecki

 

Ryż zalewamy 1½ szklanką zimnej wody i gotujemy do miękkości. Powinien być kleisty, zostawiamy pod przykryciem, aby „napęczniał”. Jabłk obieramy ze skórki i gniazd nasiennych, kroimy na cząstki i wkładamy do garnka. Dodajemy żurawinę i odrobinę wody prażymy, aż jabłka będą kruche. Przykrywamy pokrywką. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, jogurt i mieszamy delikatnie.

 

Ryż układamy w naczyniu żaroodpornym (23x18x6cm) na to wykładamy uprażone jabłka z żurawiną i zalewamy masą jajeczno-jogurtową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180º i pieczemy przez 30 minut. Odstawiamy upieczoną ryżoszarlotkę do wystygnięcia. Dekorujemy listkami mięty. Pycha.

 

Irena Trzęsicka

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KOMENTARZ MONI (doradca żywieniowy)

Irenie w końcu się udało znaleźć sposób na bezkarne podjadanie przy mnie słodyczy. Takie ciasto będzie świetnie nadawało się do pracy na II śniadanie.  Dostarczy Ci węglowodanów, które poprawią pracę mózgu w pracy oraz dodadzą sił, aż do pory obiadowej. Zawarte w jabłkach pektyny są lepiej przyswajalne w formie pieczonej. Są one rodzajem łatwo przyswajalnego błonnika, który pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu, oraz wspomagają odchudzanie. Ryż natomiast jest dobrym źródłem białka, które na dłużej pozwala zachować poczucie sytości. Ponad to jest źródłem witamin z grupy B, magnezu, selenu oraz oryzanolu, który łagodzi uderzenia gorąca podczas menopauzy.

 

Monika Stolarczyk

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...