Facebook RSS Kanał YouTube

(NIE)ZWYKŁE NALEŚNIKI

 

W recepturze zwykłych naleśników postanowiłam trochę zamieszać i zmienić składniki. Zamiast mąki, zmielone płatki górskie, zamiast wody mleko, zamiast cukru banan. W ten sposób otrzymamy zdrowoenergetyczne placuszki. Będą idealne na drugie śniadanie lub na deser.

 

foto: I.Trzęsicka

 

Tak zbilansowany posiłek dostarczy odpowiednią porcję węglowodanów, witamin, tłuszczy i białka. Myślę, że Monia będzie zadowolona z mojego  potreningowego śniadanka.

 

na 9 naleśników:

  • 1 szklanka płatków górskich
  • 1 mały banan
  • 1 jajko
  • 1 ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¾ szklanki mleka

na krem:

  • 8-10 mrożonych truskawek
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki cukru brązowego, ale niekoniecznie

do dekoracji:

  • kawałki banana, truskawki, papaja, listki mięty

 

Krem. Zmrożone truskawki zmiksuj, dodaj jogurt i ponownie potraktuj blenderem. Możesz dodać cukru, ja wolę bez słodzenia :)

 

foto: I.Trzęsicka

 

Naleśniki. Płatki zmiksuj w blenderze na mąkę, przesyp do miseczki. Do blendera wrzuć banana, jajko, mleko – zmiksuj. Dodaj mąkę z płatków, sodę, cynamon. Wszystko wymieszaj i smaż placuszki z każdej strony na teflonowej patelni – 1 placuszek to 2 łyżki masy. Podawaj z kremem truskawkowo-jogurtowym i udekoruj owocami i listkami mięty. Smcznego :)

 

Irena Trzęsicka

 

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...