Facebook RSS Kanał YouTube

SOCZEWICA - źródło BIAŁKA

Roślina należąca do rodziny bobowatych, zawierająca niewielką ilość tłuszczu za to dużą ilość białka, ale to nie wszystkie jej zalety. Doskonała będzie w formie pasztetu, sałatki, puree lub zupy. No właśnie może zupa z soczewicy czerwonej z dodatkiem pieczonego pora? Ale zanim pomkniesz do kuchni, doczytaj do końca i dowiedz się co zyskasz spożywając te maleńkie „lentilki” 

 

foto: I.Trzęsicka

 

  • ŻELAZO - zapobiega anemii, wchodzi w skład hemoglobiny, barwnika erytrocytów, który odpowiada za transport tlenu do komórek organizmu.
  • WAPŃ - pierwiastek występujący w naszym organizmie w największej ilości, od niego zależy stan naszych zębów oraz kości.  
  • BŁONNIK - soczewica zawiera dużą ilość błonnika nierozpuszczalnego, który zaspokaja głów i zapobiega zaparciom, a rozpuszczalny błonnik w niej zawarty pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu i stabilizuje poziom cukru.
  • FITOSTEROLE - związki należące do alkoholi sterydowych, które zastępują cholesterol LDL, przez co obniżają jego stężenie.
  • IZOFLAWANY - Należące do fitoestrogenów związki mogą obniżyć prawdopodobieństwo wystąpienia choroby wieńcowej oraz łagodzić objawy menopauzy.
  • KWAS FOLIOWY - witamina niezbędna nie tylko w okresie ciąży, ma zasadnicze znaczenie w ochronie przed wrodzonymi chorobami układu nerwowego, ale także chorobami nowotworowymi oraz serca .
  • SAPONINY - te organiczne związki chemiczne mogą zapobiegać chorobie wieńcowej, ponieważ wiążą i usuwają „zły” cholesterol. Mogą one zwiększyć również ilość komórek odpornościowych, odpowiedzialnych za rozpoznanie i niszczenie komórek nowotworowych.

 

ZUPA-KREM z soczewicy i pieczonego pora

 

  •  ¾ szklanki czerwonej soczewicy
  • 8 cm pora
  • 1 ½ szklanki wody
  • pieprz, sól, papryka ostra w proszku,
  • 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren kolendry

 

foto:I.Trzęsicka

 

Pora przekrajam wzdłuż skrapiam oliwą i wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika na 10 minut. Soczewicę zalewam wodą, dodaję wszystkie przyprawy i gotuję. Dodaję upieczonego pora. Gotuję wszystko do miękkości – soczewica powinna być rozgotowana. Miksuję na krem uzupełniam wodą do porządanej wg uznania konsystencji zupy-kremu. Dekoruję uprażonymi płatkami migdałów lub grzankami i listkami świeżej bazylii. Pychota :)

 

Irena i Monika

Komentarze

Pogoda Wrocław z serwisu

BlogRSS

zobacz więcej
TRASA jest KOBIETĄ - mamy dowód
Data: 03/03/2016

W czwartkowy wieczór Ola zapytała czy nie wybiorę się pobiegać po lesie. Znaczy się czy nie pojadę na Rajd "Róża Wiatrów" do Puszczy Zielonka, na trasę „lajtową” ...